Kategorier
Marknadsföring

Läsvärt om sökmotoroptimering – att skriva SEO-text

En mycket viktig del av SEO är texten på hemsidan som ska optimeras. Här får du några tips om hur du skriver bra text som fungerar hur ett optimeringsperspektiv.

Först och främst gäller det att välja nyckelord som förutsätter vad läsaren är intresserad av att söka efter. När det är klart är det bara att börja skriva och här är några smarta strategier.

Skriv så uttömmande och heltäckande som möjligt

Se till att texten inte är för kort och att den är relevant för ämnet. Om du svarar på en fråga är det viktigt att du svarar tydligt på den. Google och andra sökmotorer uppskattar och uppmuntrar snabba svar och visar upp de bästa svaren i sökresultaten.

Se till att ha med nyckelorden i prosan

Det finns inga exakta siffror för hur ofta du ska använda nyckelorden, det varierar från fall till fall. Men en bra tumregel att ha i bakhuvudet är att använda ett naturligt språk och placera ut nyckelorden med hyfsat jämna mellanrum och se till att de är jämnt fördelade mellan paragraferna. Om det primära nyckelordet är svårt att använda i löpande text – och det kommer alla som sysslar med SEO-text snart märka att det är – så kan du använda synonymer och liknande, besläktade nyckelord. Om det primära nyckelordet är takläggare så går det också att använda exempelvis takrenoverare eller andra liknande ord.

Använd rätt taggar för rubrikerna

HTML-taggar för rubriker är viktiga för att koden hjälper sökmotorerna att se hemsidans struktur när det handlar om hierarki och innehåll. Rubrikerna gör det enklare för läsaren att skumma igenom sidans innehåll och bestämma vilka delar av texten som är mest läsvärda. Det mest effektiva är att skriva dessa rubriker med nyckelord, på ett sätt som berättar en historia som fortsätter från en sida till en annan. Huvudrubriken bör alltid ha en H1-tagg. De underliggande, stödjande underrubrikerna bör fungera som en sammanfattning och ha en H2-tagg. Allt som följer därefter bör ha en blandning av H3, H4 eller H5 beroende på hur textens innehåll är upplagt.

Maximera strategin för interna länkar

Anledningen till att det är viktigt med interna länkar är att man ansluter hemsidans eget innehåll till sig själv. Interna länkar kan gynna ditt innehåll genom att den delar med sig av SEO-kraften till andra delar av sidan. En tydlig, utförlig och genomtänkt strategi när det handlar om interna länkat kan höja rankingen på vissa sökord och gör att innehållet syns bättre. Google och andra sökmotorer tolkar nämligen interna länkar som signaler som tydliggör sidans innehåll och reagerar positivt på detta.

Förbättra sidans “click through rate” med hjälp av tydliga taggar

Titeltaggen, som även kallas sidtitel, är vad du ser när du håller muspekaren över en öppen flik i webbläsaren. Denna titel är också vad som dyker upp i sökresultaten som dina potentiella läsare ser när de ska bestämma sig om det är värt att bestämma sig för att klicka in sig på din hemsida eller inte. Denna titel bör inte vara längre än 65 tecken och bör självklart innehålla det viktigaste nyckelordet.

Välskrivna metabeskrivningar

Bör ge läsarna en kort sammanfattning av sidans innehåll. Meta description dyker upp i sökresultaten, alldeles under titeltaggen. Denna beskrivning bör ge läsaren en kort och tilltalande sammanfattning som lockar läsaren att gå in på sidan. En beskrivning ska vara under 160 tecken och ska helst också innehålla det primära nyckelordet. Läsvärt om sökmotoroptimering – att skriva SEO-texter är något som kommer gynna längre fram.